Pistoksissa

JAA
ARTIKKELI

Olen aina halunnut Vespan.

Valtteri Mertalo

Minulle Vespan on oltava juuri se oikea, riittävän vanha malli. Jo vuosien ajan olen säännöllisesti surffaillut myyntipalstoja unelmoidakseni sellaisen ostamisesta. Vuosi sitten päätin viimein tehdä asian eteen jotain ja menin autokouluun ajaakseni moottoripyöräkortin. Sain kortin, vaikka ainoa aikaisempi kokemukseni moottoroiduista kaksipyöräisistä oli, kun pääsin lapsena kokeilemaan kaverini Samin Honda Monkeytä. Se päätyi sutimaan kolmen metrin päähän aitaa vasten. Tänä keväänä hankin oikean mallisen kypärän ja sivulaukut. Skootteri minulta tosin yhä puuttuu.

Päätin tutustua asiaan kesäkuun alussa käymällä vanhojen skootterien harrastajien tapahtumassa nimeltään Peltiparaati. Oheiset kuvat ovat sieltä. Peltiparaati oli ajotapahtuma, joka alkoi Sörnäisten rantatien huoltoasemalta, jatkui Vuosaareen ja päättyi Suvilahteen. Vespat olivat peltikauden laitteita ja luonnossa eikun kaupungissa ihan yhtä hienoja kuin kuvissakin. Tyylejä oli monia. Oli rottapyöriä, entisöityjä ja eri tavoin rakennettuja. Elokuvista tuttu modityyli oli vallitsevaa. Oli parkatakkeja, Dr. Martensin buutseja, RAF:n kokardeja ja lisäpeilejä.

Olen päättänyt ostaa Vespan tänä kesänä. Tarkoitukseni on ostaa pyörä Ranskasta ja ajaa sillä lomani ajan Välimeren rannikolla. Loman päätteeksi nostan skootterin tätä väliä säännöllisesti liikkuvan muuttoauton kyytiin ja lennän itse Suomeen odottelemaan Vespaa kotiin.

Pieneksi ongelmaksi on muodostunut ranskalaisten myyjien vastahakoisuus. Olen löytänyt paikalliselta myyntipalstalta useita todella hienoja Vespoja. Ranskasta kotoisin oleva ystäväni on lähettänyt muutamalle myyjälle viestejä. Yksikään ei ole vastannut, vielä. Silti aikatuluni on selvä. Kesäkuun lopussa lennän Ranskaan ja ostan Vespan. Ostosmatkastani kerrotaan syksyn Mobilistissa.

En ole vielä kertaakaan ajanut Vespalla tai millään muullakaan skootterilla.

Mobilisti on jo 40 vuotta toiminut ajoneuvokulttuurin ja alan harrastajien äänenkannattajana. Lehden linja on ollut alusta lähtien sama: Jos laite pitää pahaa ääntä ja/tai siinä on pyöriviä osia, se kuuluu Mobilisti-lehteen. Tilaajat saavat jokaisessa numerossa vähintään kahdeksan sivua enemmän luettavaa kuin irtonumero-ostajat. Nyt normaaliin Mobilistin tilaukseen kuuluu myös digilehti ja täydellinen lehtiarkisto numerosta 1/1979 aina tähän päivään saakka.

TILAA LEHTI

Joko luit nämä autojutut:

Pilkkatehtailusta keräilykohteeksi

Kustannus osakeyhtiö Mobilisti julkaisee kahta lehteä, itse Mobilistia ja Mobilisti Senioria. Koska jälkimmäistä eivät kaikki vielä tunne, julkaisemme tässä näytetarinan Mobilisti …

LUE LISÄÄ

Mobilisti 4/23 – Vaalallisia tankeloita

Neljäs Mobilisti kaudelle 2023 on ulkona! Lehden kärkenä on patinoitunut Ford Custom 1950 ja nelivetoinen Peugeot 505 Break Dangel. Mukana myös Ford TT-bussi, piilofarmari-Caprice, vauhdikas MV …

LUE LISÄÄ

Hyvää ei tarvitse vaihtaa ikinä

Auton vaihtaminen uudempaan ei ole kätevälle miehelle useinkaan välttämätöntä. Pienelläkin kärryllä pääsee ihan minne haluaa – ainakin jos kysyy Kaino Salliselta. Juttu on julkaistu …

LUE LISÄÄ